Dags för en digital detox ?

digital detox

I samarbete med spincasino.se

Visst kan det låta lite fånigt att prata om att släppa telefonen och koppla ner när man driver en blogg och är aktiv på sociala medier. Men oavsett om man är en aktiv användare som jag eller endast kopplar upp någon gång om dagen, finns det många fördelar med att till och från ta en period då man går helt offline.

Det har skrivits många, och långa, artiklar om alla fördelarna med en digital detox såsom minskad stress, bättre sömn och bättre kontakt med vänner och familj. Därför tänkte jag i denna lilla artikel välja en annan approach. Jag tänkte skriva om mindre fördelar som man kanske inte tänker på. Dessa har varit en stark orsak till att jag ibland planerar in perioder då jag skippar att besöka sociala medier.

Oväntade fördelar i privatlivet

De dagar jag har bestämt mig för att inte använda telefon eller dator till annat än nödvändigheter, frigörs plötsligt en massa tid. Det är lätt att genast börja tänka på alla projekt man skulle kunna ta tag i med denna tid. Fixa något därhemma eller motionera mer brukar ligga högt upp på listan.

Men jag vill slå ett slag för att helt enkelt sänka tempot lite vissa av dessa dagar och fundera på vad man skulle göra en tråkig dag därhemma om internet inte fanns. Vi är vana vid att direkt gå online varenda gång vi vill slå ihjäl lite tid. Det kan vara att pröva nya spel online, läsa bloggar eller se på nya klipp från våra favoriter på YouTube.

Men varför inte plocka fram ett brädspel och spela med barnen, läsa en bok eller bara sätta sig ner med en kopp te och fundera? Det är just att inte fly från det banala som faktiskt kan vara riktigt uppfriskande. Istället för att alltid jaga något att slå ihjäl dödtiden med kan det vara enormt skönt att ta några timmar och helt enkelt inte göra just någonting alls. Min favorit är att bara ligga på soffan med en påse jordnötter och kolla på en serie på tv´n eller läsa en bok.

Jag har ju min goda vän Staffan som är författare och just nu håller jag på att plöja igenom alla hans böcker, som jag tidigare inte läst. Det blir en del lyssnande på ljudbok. Min dotter älskar när vi sätter oss ner och målar naglarna.

Hur mycket är lagom?

Men till sist är det viktigt när man talar om digital detox att inte glömma att internet i stort har gjort våra liv bättre. Själv skulle jag aldrig kunna tänka mig att koppla ner helt och glömma allt vad bloggande heter, det är trots allt en stor del av mitt liv.

Så det är inte internet i sig som är problemet, det är hur vi använder det. För mycket av en bra sak är aldrig hälsosamt i längden och genom att då och då distansera sig lite från världen online kan man komma tillbaka igen med ett fräscht perspektiv.

You may also like

2 kommentarer