Baka nyttigt!

Som ni vet har jag ingått en ny , hälsosam fas i livet. En del av det handlar om vad jag äter. Tillexempel så skippar jag så mycket socker jag bara kan. Att äta lite godis på lördagar kommer jag att tillåta mig, om jag ens känner mig sugen. Det finns ju annat som är gott.

Just nu exprimenterar jag lite med ny mat och bak inspiration. Eftersom jag behövde skära ner min rabarber ute i trädgården idag så passade jag på att googla på ”baka nyttigt med rabarber”. Rabarber i sig är väldigt bra. Den innehåller bland annat c-vitamin och järn, så det var ju passande att ta tillvara på det goda. Jag valde att testa en ”rabarberpaj” men gjorde småpajer i muffinsformar. Den blev helt okej. Nästa gång kommer jag att ta mer rabarber och mindre banan. Jag gillar den syrliga smaken.

Nyttiga rabarberpajer med banan

Här kommer receptet

Koka tre skalade och skivade rabarberstjälkar i tio minuter. Rör om då och då så att den trådar sig. Häll sedan av vattnet och skiva i en banan (två enligt receptet, men jag tog en). Låt skjuda på svag värme tills det blir en röra. Tillsätt lite kanel, en nypa salt och en nypa vaniljpulver. Rör om.

Smulpaj:

Blanda ihop två deciliter havregryn med två mosade bananer.

Häll kompotten i pajform eller muffins formar, smula sedan över röran med banan och havregryn.

Grädda i ugnen i 20 minuter på 200 grader.

Jag serverade med osötad vispgrädde med en nypa vaniljpulver i.

Rabarberpaj utan socker

Jag tycker att det var gott. Självklart finns det inget som slår en äkta smulpaj. Men vill man skippa sockret så är detta ett helt okej alternativ. Dessa kan man äta med gott samvete.

 

You may also like