Vi hamnade i Kroatien

Makarska Rivieran, Kroatien

Semestern 2023 blev inte alls som vi hade planerat. Som vanligt åkte vi till vårt landställe i Mellbystrand, men som många gånger förr bjöd inte västkusten på något vidare väder. Det slutade med att vi med kort varsel bokade ett hus  via Airbnb och hamnade i Kroatien tillsammans med våra grannar i Mellbystrand. Det blev en riktig fullträff!

Verkligheten överträffade bilderna och husvärden var ett gästvänligt par med stor känsla för service!

Resan till Kroatien var smidig. Vi tog bilen till Köpenhamn och flyget därifrån till Split tog inte mer än 1h 50 min. Det gick på ett ögonblick. Väl framme hämtade vi varsin hyrbil och semestern började på riktigt.

Villa Bella Vista

Villa Bella Vista ligger i bergen cirka 20 minuter med bil från Split hamn, med utsikt över hela staden. Huset med två våningar, åtta sovrum, fem badrum och två kök + ett fantastiskt utekök och pool, var mer än vi förväntat oss.

Välutrustat med allt vi kunde behöva. Perfekt för två till tre familjer. Vi hade varsin våning med gott om utrymme för alla åtta.

Huset hade pingisbord, dart och en egen fotbollsplan och växtligheter som stora olivträd, citroner och lime.

Som i hela södra Europa har temperaturen varit hög. Som mest toppade termometern 45 grader när vi var ute och åkte i bergen. Vi körde lite fel när vi skulle hitta till huset första dagen och hamnade högre upp än vi skulle. Det blev en läskig liten extra biltur i rejäl lutning på små vägar.

Väl framme kunde vi njuta av utsikten över bergen på ena sidan huset och poolen med utsikt över hela Split på andra sidan.

Utsikt från balkongen

Game of Thrones

Om man precis som vi slaviskt följde Game of Thrones finns det massor att se! Knappt två kilometer från vårt hus uppe i bergen finns Klis fästning där man filmade en hel del. Fästningen spelade rollen som staden Meeren och där kan man följa Daenerys Targaryens fotsteg. Det är vid denna fästning som Khaleesi straffar reglerna genom att spika fast dem på kors så att alla slavar kan se dem. Vi åkte givetvis dit, men tyvärr var det alldeles för varmt för ett ordentligt besök inne i borgen. Det får bli en annan gång.

Den gamla kyrkan i Split användes också som inspelningsplats. Innanför dessa väggar och i källaren gick Daenerys för att träna sina tre drakar och det är där hon i säsong fyra får reda på att några av hennes slavvänner planerar ett uppror mot hennes styre.

Självklart finns både museum, guidade turer och souvenirbutiker om man vill ha mer av Game of Thrones. Det skulle vara kul att besöka Dubrovnik nästa gång för att se fler inspelningsplatser.

Game of Thrones butik

Split

Split är verkligen en charmig stad med sina små trånga gränder som aldrig tar slut och hamnen som kantras av restauranger och butiker. Väl värt ett besök och mycket att se, men jag är ändå glad att vi bodde en bit ifrån, där det var lugnt och stilla. Utelivet verkade också populärt bland yngre besökare.

Godisbutiken var en riktig turistfälla! Stora, ganska äckliga godisar som kostade en förmögenhet vilket visade sig först i kassan.

 

Makarska Rivieran

Vi tog en biltur till Makarska Rivieran. Kuststräckan var vacker med de höga bergen på ena sidan vägen och havet på den andra. Det var en fin dag. Adriatiska havet som är en vik av Medelhavet har väldigt klart och fint vatten, men det är också väldigt salt.

Stränderna var packade med folk eftersom det var så varmt. Vi hyrde en trampbåt för att komma ut en bit från stranden en stund.

Trogir

Trogir är en mysig lite mindre hamnstad. Lite som ett Split i miniatyr. Betydligt lugnare om man vill ha en mysig kväll för att gå ut och äta, kika i små butiker eller strosa i hamnen. Här ligger också Kamerlengo Tower, en fästning byggd i början av 1500-talet av den lokala mästaren Marin Radoj.

Kamerlengo Tower

Är det något Kroatien har att bjuda på förutom charm, fina badstränder och härliga frukter, så är det historia. Vart, man än blickar finns det intressanta byggnader och platser att utforska.

Det var en fantastisk vecka vi fick i Kroatien. Det bästa av allt var att vi bodde i ett så fantastiskt hus och hade väldigt bra resesällskap. Det blir nog fler resor tillsammans framöver.

I det stora uteköket intill poolen lagade vi många måltider. De båda köken inomhus stod helt orörda när vi åkte hem.

Vi gjorde ett tappert försök att baka pizza på utegrillen. Det slutade med att de hamnade i ugnen i uteköket. Däremot blev grillningen någon dag senare väldigt lyckad.

Villa Bella Vista kroatien

Poolen hade perfekt svalkande temperatur och husägaren var där tidigt på morgnarna och kollade till poolen innan vi vaknade.

Sista kvällen kom de till och med förbi med en trerätters middag som de lagat åt oss. Soppa, massor av kött, kyckling, korvar, en hembakad efterrätt och en flaska vin. Så himla gulliga!

Ja vad ska man säga. det blev en riktig toppenvecka!

Kroatien, vi ses igen!  alintilja.se

 

You may also like