Omge dig av gröna växter i ditt hem

Den senaste tiden har jag införskaffat många nya växter till mitt hem. Framförallt gröna härliga växter av olika slag. Hemmet känns som nytt. Det blir så trevligt när man fyller hemmet med växter. Man mår bra! Det blir mysigt och avkopplande.

Växter gör också nytta. I ett rum med växter blir inomhusklimatet bättre. Luftfuktigheten blir högre och luften känns mer behaglig att andas. Den ökade luftfuktigheten är bra för slemhinnorna. Vi blir mindre torra i halsen men också torrhet och klåda på huden minskar. Fukten från växterna gör också att den statiska elektriciteten minskar. Därför är det bra att ha gröna växter invid datorn på skrivbordet.

Titta riktigt noga på krukväxternas blad och se hur fort de blir dammiga, fortare än rummet i övrigt. Växter fungerar nästan som en dammsugare. Det är den fuktiga luften närmast växtens blad som gör att dammet fastnar.

Snittblommor

Växterna ser också till att luften blir renad från olika kemiska ämnen. Formaldehyd, trikloretylen och benzen är några skadliga ämnen som finns i luften. När växterna suger upp koldioxid, som alla växter behöver för fotosyntesen, drar de samtidigt in skadliga ämnen. Inte bara växten utan också jorden hjälper till att rena luften. I jorden finns nyttiga mikroorganismer som tar hand om olika skadliga ämnen.

Jag blir nästan förbannad på mig själv när jag för inte alls länge sedan hade flera konstgjorda växter i mitt hem. Plast-skit skulle jag kalla det med grova ord. Undrar hur mycket kemikalier som fanns i dem. Nu är dom väck, allihopa. Utbytta mot frodiga , gröna, levande, härliga växter som får mig att bli glad av att bara se dem.

Gröna växter

Man har också funnit att i en miljö med många krukväxter blir koncentrationen bättre, vi får inte lika ofta huvudvärk, är inte så trötta och tunga i huvudet. Att ha en gröna fina växter i sovrummet är lugnande.

Murgröna

Växter och härliga ljuslyktor kan man inte få för mycket av i höstmörkret. Det behövs ganska lite för att höja mysfaktorn rejält…

You may also like

1 kommentar