Boxning – en actionfylld sport

Gästinlägg av Jens Heijkoop

Boxning har sedan flera århundraden varit en av de största och mest omtalade sportgrenarna, det är nog till och med den allra äldsta varianten av kampsport. Genom tiderna har just boxningen fått otroligt mycket uppskattning för dess livliga men samtidigt ärofyllda underhållning, och för att inte tala om hur mångas hjärtan som slagit volter i takt med varje slag.

Än idag tillhör boxningen den kärngrupp av sporter som man faktiskt engagerar sig i på riktigt, och där flera tusentals människor världen över rent ut sagt skulle sträva efter att ha ”boxat sig fram” genom livet bara för att få uppleva denna enda viktiga match. Det är inte heller ovanligt att man idag satsar pengar på en viss boxare och dess förutfattade vinstchanser. Speciellt om det ryktas om en specifik returmatch så som till exempel Deontay Wilder vs Tyson Fury 2.

När det gäller hur och när en boxningsmatch bör satsas på finns det många sätt att tänka kring. Precis lika många sätt att tänka finns det tips och råd att få från kunniga, så som att boxningen utförs av verkliga individer med olika förutsättningar, där såväl fysik som växlande mentalitet kan komma att avgöra matchen där och då.

Att boxning är en fokuserad men actionfylld sport, som kan få vem som helst att sätta andan i halsen, är ett faktum – oavsett om man själv är ett ihålligt fan eller en icke-intressent. Sen är det också en sport som skapar gemenskap, den skapar olika typer av känslorus och hälsotillstånd. Men framförallt kan det inspirera och skapa målstolpar som kan gynna befolkningens hälsa.

Det må inte låta så bra om man säger att en boxningsmatch kan få en att sätta hjärtat i halsgropen, eller att man ibland kan bli så arg och frustrerad att man själv känner för att boxas. Däremot är det faktiskt bara positivt om en boxningsmatch gör att man själv inspireras till sporten – det har en mycket bra och effektiv påverkan för den personliga hälsan hos en individ.

Som många andra sporter kräver boxningen att man hela tiden rör på sin kropp, samtidigt som man fortfarande måste hålla fullt fokus och ha huvudet på skaft i alla rörelser. Den skyddande mur som består av ens bara armar måste konstant jobba upp och ner, ut och in. Skydda dig, försvara din ställning, slå tillbaka, och börja om.

För att bli en bra boxare krävs det att man är ihållig vad gäller att utveckla den personliga fysiken och mentaliteten, då man utan en balanserad kombination av de två inte kommer klara av sporten i sig. Fördelen med att sporten kräver denna balans, och inte bara en ensidig utveckling, är att träningen blir väldigt varierad.

Vill man inte riskera skador eller nederlag ska kroppen jobba helst hela tiden, fast på olika sätt. För att ge din kropp de mest optimala förutsättningarna för att just du ska få ut något av boxningen bör man variera mellan att träna teknik, balans, styrka, uthållighet, kondition och smidighet.

Med andra ord är boxning en mycket allsidig sport som kan utföras av in princip vem som helst, och på vilken nivå som helst. Idag finns det ingen tvekan om att boxning inte bara är allmänt bra för din personliga hälsa, utan den intränade försvarsmekanismen kan även komma till hands vid plötsliga nödsituationer som kan innebära livshotande konsekvenser.

Man behöver absolut inte satsa på att bli världsmästare i boxning bara för att man tycker om träningsformen i sig, men att anamma tekniken och den både fysiskt och mentalt påfrestande träningen kan verka mycket gott för din kropp och själ. Med boxningens mångsidiga värld finns det alla möjligheter att snabbt komma i riktigt bra form, både i faktiska boxningssammanhang och övrig träning.

Känner man inte alls att själva utövandet av sporten är något för en själv så går det som sagt minst lika bra att fokusera och satsa på en specifik boxare och dess kvalitéer. Betting är en spelform som även förutsätter att du kan en del om såväl den grundläggande tekniken som den mentala påfrestningen.

Boxning är mer omfattande än vad man tror, oavsett om man är fysiskt eller mentalt investerad i sporten. Antingen tar man fördel av den krävande tekniken i vardagsträningen och för den allmänna hälsan, eller satsar man på samtliga faktorer på en mer seriös nivå, eller bettar man.

You may also like