Vad gör retinol och hyaluronsyra i hudvårdsprodukter?

Hyaluronsyra

Inlägget innehåller annonslänkar Vad gör retinol och hyaluronsyra 

Det kan verkligen kännas som en djungel när man ska försöka att hitta rätt skönhetsprodukter. Vad gör de olika ingredienserna i våra hudvårdsprodukter? Här kommer en liten fingervisning som förklarar ett par knepiga ord, som egentligen är ganska viktiga i sammanhanget.

Vad är retinol?

Retinol är en effektiv och fettlöslig form av A-vitamin, som tack vare dess mycket små molekyler enkelt kan penetrera huden och nå långt ner i våra hudlager. När molekylerna tas upp av huden förvandlas de till A-vitaminsyra. Denna har positiva egenskaper när det kommer till exempelvis akne, förstorade porer, psoriasis, pigmenteringar eller rynkor.

Retinol fungerar också som en kraftfull antioxidant, som hjälper huden att hålla sig stark och skyddad mot fria radikaler, ökar cellförnyelsen, binder fukt i huden, hämmar talgproduktionen, reducerar orenheter och ökar kollagenproduktionen. En supervitamin helt enkelt!

Huden kan till en början reagera med ljuskänslighet, torrhet som gör att huden flagnar eller rodnar, så låt gärna huden vänja sig successivt.

Applicera produkten på kvällen och använd gärna en lugnande kräm ovanpå. Något som är viktigt att tänka på när du använder hudvård med retinol ( annars också för den delen), är att använda en dagkräm med minst spf 30.

Det finns olika styrkor och olika typer av retinol, så läs på eller fråga innan du köper en produkt med retinol – hur ska produkten användas och passar den dina behov?

Kan alla använda produkter med retinol?

Det är tyvärr inte alla som tål retinol. Om du har mycket torr hud, eksem, rosacea eller är under 20 år, bör du undvika retinol. Likaså om du är gravid eller ammar.

Här är ett par förslag på produkter med retinol. Dessa och fler produkter som innehåller retinol hittar du här.

 

Vad är hyaluronsyra?

Hyaluronsyra (HA) är ingen syra som det låter, utan en sockermolekyl som naturligt produceras av kroppen och kan liknas vid en svamp som binder vatten i huden. Hyaluronsyra kan nämligen binda upp till 1000 gånger sin egen vikt med vatten! Visst låter det otroligt?!

En hög koncentration av hyaluronsyra betyder alltså att huden får massor av fukt som gör huden frisk och fast, genom sin förmågan att absorbera fukt från omgivningen till huden, och sedan hjälpa till att leverera långvarig återfuktning.

Hyaluronsyrahalterna minskar med åren vilket i sin tur sänker hudens förmåga att hålla fukt. Ett sätt att kompensera för detta är att använda hudvårdsprodukter med hyaluronsyra, så att fuktnivån i huden kan balanseras.

Här är ett par förslag på produkter med hyaluronsyra.  Dessa och fler produkter som innehåller hyaluronsyra hittar du här.

 

Fakta om fler ingredienser kommer inom kort!

 

You may also like