Fadimegalan 2023

FADIMEGALAN 2023

Igår hölls årets viktigaste gala på Berns – Fadimegalan 2023. Varje år denna tid, under Fadimedagarna påminns vi om den ständiga kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Årets gala leddes av Sissela Kyle och arrangerades av GAPF och Erwik Communication.

Fadimegalan 2023

Jag har varit på Fadimegalan ett par gånger och man blir alltid lika berörd och frustrerad över vilken skev värld vi lever i. Att hedersförtryck och hedersvåld pågår 2023 i den utsträckning som det gör, det är obegripligt. Det arbete som GAPF ( Glöm aldrig Pamela och Fadime) gör, för ett jämställt samhälle, är både modigt och starkt. Men även alla landets kvinnojourer, föreningar och organisationer som jobbar för samma mål och gör ett gediget arbete.

Sissela Kyle

Den 21 januari är det exakt 21 år sedan Fadime mördades av sin egen pappa, för att hon förälskat sig i en svensk man. Denna dag hålls enligt tradition en kransnedläggningsceremoni vid hennes grav i Uppsala.

Fadimegalan 2023

Detta är 11e gången som galan hålls och den är till för att skapa medvetenhet och stöd att våga stå upp för kvinnors kamp.  För frihet och mänskliga rättigheter, för ett samhälle fritt från hijabtvång och religiösa förtryck. Ett sätt att låta de iranska kvinnornas kamp eka högt så att deras medsystrar i Sverige
blir hörda! Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i något land!

Fadime Şahindal ligger begravd på Uppsala gamla kyrkogård. Den 21 januari 2012, på tioårsdagen av hennes död, invigdes ett monument till Fadimes minne i Uppsala, i samband med att Fadimes plats nära Fyrisån fick sitt namn.

Starka framträdanden

Under galan bjöds vi på tal, musik, teater, utdelning av Pela- och Fadimeutmärkelsen, presentation av GAPF:s nybildade insamlingskommitté samt 2023 års Goodwill-Ambassadörer för GAPF.

Talare som vi fick lyssna till var bland andra Sara Mohammad (GAPF), justitieministern Gunnar Strömmar (M) partisekreteraren Tobias Baudin (S),  och Juno Blom.

När Helen Sjöholm klev upp på scenen och sjöng Gabriellas sång med inlevelse djupt inifrån själen, tror jag att varenda besökare i lokalen hade gåshud. Det var som att någon tog andan ur oss alla. Det är få artister som har den förmågan.

Uno Svenningsson sjöng Under ytan och vågorna. Så fint!

Fadimegalan 2023

Andra artister under galan var Jamine Kara som vi sett i bland annat Melodifestivalen, Mahan Moin och  Ida Hallquist från senaste Idol, som tillsammans med sin pappa framförde en egen, väldigt känslosam låt.

Fadimegalan 2023

Karevan Teatergrupp gav föreställningen ”Woman Life Freedom” av Helen Hemmati Hammarström.

En föreställning som visar de Iranska kvinnornas vardag. Skylten på scenen talar för sig själv…

Fadimegalan 2023

GAPF:s rådgivningsgrupp för insamling

Fadimegalan 2023

Årets Goodwill-ambassadörer 2023

Fadimegalan 2023

Nahid Persson tar emot Pela & Fadime-utmärkelsen av Lars Leijonborg , som en symbol för att hon har fört kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck framåt.  

Fadimegalan 2023

Tack för en fin och väldigt viktig gala! Det finns många sätt att stödja organisationen GAPF i sitt livsviktiga arbete. Läs här om hur du kan bidra till kampen mot förtryck och hedersrelaterat våld

Fadimegalan 2023

Fotot taget av Cawa Media. Se alla bilder från galan här

Galan direktsänds på GAPF:s hemsida och Facebook med stöd av Houdini Group.

You may also like