Tillbaka till handkirurgen

Malin Tilja

I samarbete med artros.org Idag ska jag tillbaka till handkirurgen. I november opererade jag tummen och tyvärr har det inte blivit bättre. Trist. Det är 1,5 år sedan jag skadade mig, så det blir intressant att se vad som sägs idag. Det är ett elände att ha ont i högerhanden så fort jag gör något.

Kan tänka mig att det är samma för dem som har artros.

Artros är ju en av världens vanligaste sjukdomar. Det är också en av de sjukdomar som orsakar störst sjukdomsbörda, då det  är världens vanligaste ledsjukdom och drabbar idag ungefär 1 av 4 över 45 i Sverige. Sjukdomen medför att den led som drabbas blir stel och gör ont, framförallt vid belastning.

Tänk om det är så att jag har artros i tummen? Det borde dom väll sett på magnetröntgen som gjordes innan operationen? Ska nog begära att få en ny röntgen. Förra gången jag var där fick jag kortison i handleden. Det hjälpte faktiskt. Det är ju dock en tillfällig lösning och inget man kan ge ofta.

Artros i tummen

Jag har sett vänner och kollegor som verkligen lidit av detta fenomen. Själv har jag lite artros i nacken som upptäcktes på magnetröntgen för några år sedan, i samband med ett diskbråck. Det knastrar och knäpper i nacken när jag rör på huvudet. Man skulle kunna säga att artros är en av våra folksjukdomar. Men tyvärr finns det inget direkt botemedel.

Om du vill lära dig mer om artros eller misstänker att du har det, kika in på artros.org och lär dig mer om vad det är och hur det behandlas.

Jag berättar mer om mitt besök hos handkirurgen vid DBI i Farsta senare.

You may also like