Det är äckligt och skrämmande!

Idag har jag lurat hela familjen. Okej det är fult att luras, men i vissa fall kan det ändå vara helt okej.

Anledningen är ett citat ur boken ”Sockerbomben i din hjärna” som fick mig att hoppa till och bli riktigt, riktigt äcklad.

”Kan någon förklara varför vi slipar bort hinnan på vetekornet, där alla fibrer och all näring 

(B-vitaminer) sitter, bara för att det ska bli vitt och fluffigt? Om vi sedan äter spagetti eller makaroner gjort på detta raffinerade mjöl är det egentligen bara stärkelse och vatten vi får i oss. 2,5 deciliter kokta makaroner ger dig motsvarande 10-12 teskedar socker. Vilket är lika mycket som i en burk läsk.

Om vi dessutom häller på ketchup , som innehåller mer tillsatt socker än chockad, hade vi lika gärna kunnat äta Ahlgrens bilar med chokladsås till middag. Okej, det är färgämnen i godiset, men ändå…..”

Någon mer än jag som tycker att detta är äckligt och skrämmande?

Så idag blev det pasta och köttfärssås, utan vare sig ”pasta” eller den sockerstinna ketchupen. Min familj är oerhört kräsen, så att dom smaskade i sig stora portioner kikärtspasta, det fick dom veta först efteråt.

risenta

Jag kände ingen större skillnad på smaken, men gladde mig stort åt att barnen fick i sig något som dom aldrig skulle smakat om dom vetat i förväg.

I köttfärssåsen hade jag ekologisk passerade tomater, lite ekologisk tomatpuré, två tärningar köttbuljong blandat i lite vatten, salt, peppar, lite matgrädde, persilja och gräslök från trädgården och pasta rosso -krydda. Nästintill en helt ekologisk middag, men minimerad mängd socker. Gott för både smaklökarna och samvetet.

kikärtspasta med köttfärssås

risenta kikärtspasta

You may also like