Exponeringsbehandling mot ormfobi

Regnjackan Shetland

Igår var jag på mitt fjärde KBT besök för att bli kvitt min rädsla och ångest gentemot ormar.Nu har våren kommit och det börjar åter igen bli riktigt jobbigt. Nu har vi nått den punkt i behandlingen då vi börjar sätta mål. Vad vill jag kunna åstadkomma med behandlingen? Vad vill jag kunna göra som idag begränsar mig. Det kröp i kroppen när vi pratade om exponeringsbehandling.

Vad innebär exponeringsbehandling?

Det är precis som det låter. Att exponera sig för det man känner obehag och rädsla för. Nästa vecka när vi ses ska vi titta på videoklipp och gummiormar.

Det låter kanske skitlöjligt, men även leksaker kan få mig att brista ut i panik.

Det har hänt…

Jag fick ta del av min bedömning. Ett långt A4 papper som beskriver precis det jag känner och tänker. Utifrån detta har min behandlare tillsammans med sin handledare satt upp en behandlingsplan.

Så här beskrivs min exponeringsbehandling

exponeringshierarki

När vi pratade om det högsta mål vi tillsammans ska uppnå fick jag nästan svårt att andas. Jag har förstått att jag ska kunna vistas i samma rum som en orm, men när terapeuten frågade om jag inte vill kunna hålla i en orm ville jag nästa avsluta min behandling. Herre gud! Så långt har jag inte ens tänkt. För mig känns det helt orimligt att ta mig dit. Men jag gillar ju utmaningar och om man ändå ska sätta mål för att bli kvitt detta så är det lika bra att sätta dem högt. På min ”mål” lista skrev jag högst upp med mycket små bokstäver

klappa eller hålla en orm…..

Mina största delmål är att först kunna gå obesvärat i skogar och på platser där jag idag får lite panik. Om tio dagar åker vi ner till huset i Mellbystrand. Då ska jag besöka Osbecks bokskogar som jag senast inte klarade av att vara i. Mitt mål är att stanna kvar och övervinna rädslan.

Nästa stora mål är att kunna gå i akvarier som på Skansen eller Kolmården. Jag har inte varit in på ett akvarium på flera år. Inte ens i närheten. Samma sak gäller med zoo butiker som har eller skulle kunna ha ormar. Jag ber alltid någon gå in och fråga i butiken innan jag går in. Även om de inte finns så känner jag ett äckligt obehag då jag vet att det är en miljö som det skulle kunna finnas ormar i.

Sedan kommer vi till det stora målet. Att vistas i samma rum som en orm och senare eventuellt kunna röra vid den. Jag kan inte lova att jag kommer att hålla den men vi får se hur det utvecklar sig.

I min bedömning står det att jag uppfyller alla kriterier för specifik fobi.

Se mina tidigare besök på behandlingsmottagningen här.

You may also like