Därför bör vi äta spenat

Bild lånad från : Femina

Spenat är något av det nyttigaste vi kan äta. Den har mycket positiva effekter för din kropp.
Helst borde du äta spenat varje dag! Jag gör i stort sett varje dag en smoothie som jag proppar full med spenat, eller så äter jag bladspenat till maten.

För er som vill ha recept på goda smoothies, har jag igår skapat ett

instagramkonto som heter Smoothierecept. Gå in och följ!

Det bästa är att det smakar nästan ingenting, så man kan ha det till vad som helst egentligen. Utmärkt att blanda i salladen, smoothien, soppan eller i grytor exempelvis.

Spenat är en riktig näringsbomb och innehåller nästan inga kalorier alls. Äter du en portion (50 gram) babyspenat får du i dig flera dagars behov av både vitaminer, mineraler och antioxidanter! Spenat innehåller dessutom mycket järn.

Du kan tillexempel ha babyspenat som ett tillbehör precis som den är , i sallad , juicer eller smoothies. Vanlig spenat kan du med fördel ha i maträtter som tillexempel Tortillas med andra goda tillbehör, soppa, grytor, lasange, stuvningar eller som ett utmärkt tillbehör till fisk. Allra helst till torsk.

Så varför är spenat så bra? Jo, det finns många goda skäl till att äta spenat. Så här skriver Mitt Kök- Expressen:

1. Gå ned i vikt

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att extraktet thylakoider från gröna blad i spenat (även broccoli och grönkål) ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget. De både fördröjer nedbrytningen av fettet i maten och frigör hormoner i tarmen. Testpersonerna gick inte bara ned i vikt, de fick också bättre blodfetter och lägre blodsocker. Luteinet har även visat sig hjälpa kärlväggarna att “skaka av” kolesterolet. Om du har en hög nivå av dåligt kolesterol, är spenat något du absolut bör inkludera i din kost. Cirka 70 gram spenat är tillräckligt för att dra nytta av alla de bra näringsämnen grönsaken innehåller.

2. Bra för hjärnan

Vitamin K, lutein och beta-karoten som finns i spenat hjälper hjärnan att fungera. Forskarna har efter studier funnit att de som åt spenat varje dag hade en bättre hjärnkapacitet än andra. De som åt det två gånger om dagen hade samma kognitiva förmågor som de som var 11 år yngre och inte åt spenat eller annat grönt.

3. Motverkar sjukdomar

Spenaten innehåller en masa antioxidanter som minskar risken för stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det är karotenoiderna som förhindrar skador på celler, vävnader och genetiskt material. Enligt en studie som publicerats i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, så visade det sig att de som åt spenat minst två gånger i veckan hade en lägre risk att utveckla bröstcancer, jämfört med dem som inte gjorde det.

4. Starkare ben

I spenat finns vitamin K som är jätteviktigt för kroppens benuppbyggnad. I en amerikansk sjuksköterskestudie kom man fram till att det var 30 procent färre fall av benskörhet bland de kvinnor som åt mest K-vitamin jämfört med de som åt minst.

5. Vitaminbomb

Förutom 181 % av vitamin K innehåller 2,5 dl rå spenat, 56 % vitamin A, 15 % folat, 14 % vitamin C och 13 % mangan, av dagsbehovet. Värmebehandlad spenat (2,5 dl) innehåller mer än 100 % vitamin A och K, mer än 20 % folat, vitamin C, riboflavin, vitamin B6, mangan, järn, kalcium och kalium, och mer än 10 % av fibrer, vitamin E, tiamin fosfor och koppar, av dagsbehovet.

6. Bättre syn och mindre rynkor

Vitamin A är viktigt för syn, hud och fosterutveckling. Spenat innehåller också stora mängder lutein, en karotenoid som skyddar mot grå starr och andra ögonsjukdomar.
Karoteinoiderna betakaroten, lutein och zeaxantin är alla starka antioxidanter som skyddar kroppen mot skadliga fria radikaler. De bevarar därmed elasticiteten i hudcellerna och gör så att huden ser ung och frisk ut. Även den stora mängden C-vitamin håller bindväven i huden fast och spänd.

Att tänka på är dock:

Att spenat sägs vara rikt på järn, är en sanning med modifikation. Visserligen innehåller spenat 2 milligram järn per 100 gram, jämfört med 0,66 milligram för broccoli och 0,34 milligram för grön paprika , men spenat innehåller även oxalater som gör det svårare för kroppen att ta upp järnet. För att få i sig så mycket järn som möjligt från spenaten bör man samtidigt äta någonting C-vitaminrikt, då C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn. Spenat innehåller gott om A-vitamin, E-vitamin och ett antal viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein.

För hobbyodlaren är mangold ett mer lättodlat alternativ till spenat.

 

 

Källa: Mitt kök Expressen, Livsmedelsverket och Wikipedia

You may also like