Fobibehandling – tredje mötet på psykologiska institutet

Fobibehandling

Idag har jag varit på mitt tredje besök på psykologiska institutet, för att få KBT behandling mot min extrema ormfobi. Jag har skapat en egen kategori i bloggen som heter ”Fobibehandling” så att man lätt kan följa med i behandlingen.

Min hemuppgift till idag ,var ett formulär där jag skulle skriva ner situationer som uppstått under veckan, vilken känsla jag fick i kroppen och hur gick mina tankar? Vad är det värsta om kan hända? Vad blev min handling/ mitt beteende?

Det var en ganska nyttig uppgift. Att sätta ord på sina tankar och känslor. Denna uppgift fick jag även med mig till nästa vecka , men då ska jag även tänka till vad mitt beteende leder till både på kort sikt och på lång sikt. Vad skulle hända om jag stannade kvar i min rädsla istället för att fly eller undvika? Tanken är skrämmande…

Vi jobbar även med en lista som kallas ” Exponeringshierarki”.

En lista där jag rangordnar min rädslostege från mild, medel, svår till situationer som skapar panik och som jag helst undviker.

Jag blev lite ställd när vi pratade om en specifik händelser som jag varit med om tidigare, där jag greps av panik. Min behandlare frågade vad jag tror skulle hända om jag bara accepterat min rädsla och stannat kvar. Hade jag kunnat bemästra min rädsla?  I mitt huvud finns bara ett alternativ. Det är INTE att stanna kvar… Det är just detta vi ska jobba med.

Psykologiska institutet ligger i anslutning till Stockholms universitet. Det är elever från termin sju som håller i behandlingarna och man har sin egen terapeut. Efter varje möte stämmer hon av med sin handledare för att försäkra sig om att jag får den bästa möjliga behandlingen. Varje möte filmas, i utbildningssyfte och raderas efter avslutad behandling. Kameran sitter monterad i väggen och är ingenting man tänker på.

När jag går från tunnelbanan till huset där psykoterapimottagningen ligger, måste jag gå genom en skog som känns som en riktig orm skog. Bara det är terapi…

Vi pratade idag om att det snart är dags att börja möta rädslan på riktigt. Det känns oerhört läskigt. Hur kommer jag att reagera?

Läs alla inlägg om fobibehandlingen här.

You may also like