Sista mötet på fobibehandlingen

Malin Tilja

Idag hade jag det ”sista” och utvärderande mötet på Psykoterapi mottagningen vid universitetet.

Jag tror det var åttonde gången jag var där. Jag fick fylla i samma papper som jag gjorde vid mitt första besök och det var intressant att se vad som hänt med min fobi under dessa möten.

Vi har pratat mycket och jag har verkligen fått insikt i både ett och annat. Det har varit så nyttigt. Hur man med sitt eget beteende kan påverka sina rädslor.

Vi har exponerat

med bilder, videoklipp, gummiormar och vid två tillfällen har jag träffat, hållit och spenderat närmare tre timmar med en riktig orm. Allt detta kan du läsa om i tidigare inlägg under kategorin ”Fobibehandling” .

Jag är så glad att jag genomgått denna behandling och så oerhört stolt som har klarat det. Jag har verkligen gått från 0-100 vad gäller både exponering och mod. Nu ska jag hålla fast vi detta.

Idag satte vi upp en plan för hur jag ska upprätthålla det jag nått fram till , men även komma ännu ett steg vidare. På fredag ska jag och en god vän besöka Skansen Akvariet. Det hade jag aldrig gjort för ett par månader sedan. Nu är det nästan med en viss skräckblandad förtjusning jag ser fram emot detta. Jag har inte besökt ett akvarium på över tio år , pågrund av min skräck för ormar.

Min plan för sommaren ser ut såhär.

Varje dag: kolla på bilder / videoklipp med ormar.

Varje vecka : gå en promenad i skogen.

Varje månad : träffa en riktig orm på akvarium eller zoo butiker.

Min skärmsläckare på telefonen visar numera denna bild på mig med en orm i handen istället för vackra rosor. Bilden ska få vara där hela sommaren.

Majsorm

Jag ska köpa mig en gummiorm på Skansen , som är läskigare än de jag använt under behandlingen. Den ska få ligga hemma och det är barnen som får styra vart den ska ligga. Inga regler finns.

I september ska jag och min fantastiska behandlare träffas igen. Då får vi se hur allt gått. Jag kommer faktiskt att sakna att gå dit. Det har varit så otroligt utvecklande och givande. Jag är så tacksam att jag fått hjälpen att behandla min specifika fobi mot ormar. Häng med mig till Skansen på fredag så får vi ett kvitto på hur jag klarat mitt nästa mål

You may also like

2 kommentarer

  1. Vad du är duktig, tycker jag! Wow…njut av livet och dina framsteg! Kram