Vegansk / ”cruelty free” hudvård

Ekologiska herrprodukter

Innehåller sponsrade länkar

Vad betyder vegansk eller cruelty free hudvård?

Att upprätthålla en vegansk livsstil är inte alltid så lätt i dagens samhälle då det finns produkter baserade på djur överallt, inom livsmedel, kläder och andra vanligt förekommande vardagliga produkter. Även inom makeup. Om en ingrediens är animalisk innebär det att den framställts av eller med hjälp av djur. Det kan vara krångligt och svårt att veta om kosmetiska produkter innehåller spår av animaliska ingredienser eller är testade på djur. För att någon kosmetika ska kunna få kalla sig vegansk så får dom helt enkelt inte innehålla några ingredienser som kommer från djur. Ett annat ord det talas mycket om är

”cruelty free”, det beskriver produkter som garanterar att inga djur har farit illa eller skadats eller använts på något vis i tillverkningen av produkten.

CRUELTY-FREE

Varumärket testar varken ingredienser eller produkter på djur.

VEGANSKT

 Varumärket testar varken ingredienser eller produkter på djur.
 Varumärkets sortiment är helt fritt från ingredienser av animaliskt ursprung.

 

Cruelty free makeup

Hur vet man vad som är bra?

Precis som det haglar av  svenska nya casinon  så är det lika med hudvård. En hel uppsjö av bra och dåliga produkter. Ofta får man vad man betalar för. Det finns dessutom de bolag som marknadsför sina produkter som cruelty free utan att de egentligen har fått någon certifiering. För att verkligen kunna lita på att en produkt är cruelty free, håll utkik efter produktmärkningar som:

  • Leaping bunny: Detta är ett märke som har framtagits som ett samarbete mellan djurrättsorganisationer i både Nordamerika och Europa. Det finns i 24 länder, däribland Sverige. Djurens rätt är ansvariga för den svenska listan.
  • The beauty bunny: Den internationella djurrättsorganisationen PETA har tagit fram denna produktmärkning och det är även de som godkänner att företag får använda sig av symbolen.
  • Choose cruelty free: För produkter framtagna i Australien kan du hålla utkik efter detta märke. En australiensisk djurrättsorganisation har tagit fram märket för landets producenter.

Dessa märken har listor över säkra företag.  De är därför bra verktyg för att hitta märken som man kan använda för både smink- och hudvårdsprodukter.

Det kan dock kännas komplicerat att hitta företag som uppfyller alla ens samvetskrav. Det är också därför som vissa organisationer har bestämt sig för att hjälpa veganerna att hitta smink- och hudvårdsprodukter som har producerats utan att något djur har fått lida. Speciellt två europeiska produktmärkningar hjälper dig att hitta veganska produkter då de lite oftare syns på produkterna. Dessa två är värda att hålla lite extra utkik efter i butikerna:

  • 100% veganskt: Detta är en svensk märkning framtagen av djurens rätt.
  • Vegan society: Denna märkning är framtagen av ett brittiskt företag som bär just det namnet.

Gör din efterforskning

Du kan själv dubbelkolla produkter som marknadsförs som cruelty free genom att lära dig vilka ingredienser som har animaliskt ursprung. Du kan exempelvis skriva ut en lista och kontrollera produkterna som du är intresserad av, online.

You may also like