Icebar Stockholm firar 15 år!

Igår hade Icebar Stockholm 15 års jubileum. Jag och min fina vän Jessica var där och huttrade tillsammans.

Malin Tilja & Jessica Bergström

Baren är belägen i Hotel C Stockholm, som ligger i direkt anslutning till T-Centralen och Arlandaexpress. Väldigt centralt med andra ord.

Det hela började med Ishotellet i Jukkasjärvi, men nu finns ett flertal isbarer runt om i världen. Ska du tillexempel besöka Tokyo eller  London kan du droppa in och svalka dig i en isbar. Fler barer runt om i världen är på gång.

isglas

I isbaren dricker du ur is. Som besökare betalar du inträde i baren och då ingår en is-drink. Glaset får du behålla ;). Det går åt ungefär 300 glas om dagen. Alla drinkar görs med Absolut Vodka och Gordons Gin och glasen är vatten från Torne älven. Här kan du se hela drinkmenyn.

Torne älv

”Med sina mäktiga 520 kilometer, löper den från de uråldriga fjällen i väst, ner till kusten i öst,där den mynnar ut i Bottenviken. Som den största av Sveriges fyra nationalälvar är den sällsam – för att inte säga unik – i sitt slag: ett av de sista outbyggda vattendragen i Europa. En vild älv.

Det är Torne älv som förser Icehotel med sin is på vintern – och på sommaren när hotellet smälter återgår vattnet till sitt ursprung. Naturisen kräver mycket jobb, innan den skördas på vårkanten när den vuxit sig tjock ägnas månader åt att underhålla ”isåkern” och hålla den ren från snö för att isen ska få bästa möjliga förutsättningar att växa. Men i Jukkasjärvi tycker man att den arktiska naturisen är mödan värd. ”För oss är den naturliga skönheten och den unika historien som finns i varje enskilt isblock en inspiration som aldrig går att hitta i konstgjord is” – Petra W Lindh, som har arbetat på Icehotel i 20 år” 

Yngve Bergqvist är grundaren till hela konceptet. På 1980-talet drev han  äventyrsturism i den norrbottniska byn Jukkasjärvi. Idag driver han mycket mer än så!

Passande nog betyder Jukkasjärvi  ”mötesplats vid vattnet” på samiska.

Yngve visade en fantastisk film om Torneälven och hur det går till att skapa denna fantastiska miljö av is, tillsammans med konstnärer och andra kreatörer. Jag blev verkligen sugen på att åka upp till Norrlandsskogarna och göra ett besök. Att vistas i skog och natur tillhör ju något av det mest fridfulla som finns. Jag är själv uppväxt vid Dalälven. Inte att jämföra med Torneälven dock.Icebar stockholm

Nu kan du besöka den ny anläggningen Icehotel 365 året runt , tack vare midnattssolen och hållbar solenergi. Jag älskar att man har ett hållbarhetstänk som värnar om naturen på bästa sätt och tar tillvara på dess krafter.

Isbaren, en unik upplevelse

Isbaren är klart värt ett besök. Det är inget ställe man vill stanna länge på eftersom det är minusgrader. Den klara luften, konsten och kontrasten med  atmosfären utanför skapar en unik upplevelse och ett minne för livet. Du behöver inte tänka på klädsel. Det finns på plats.

Tack Erwik Commincation för inbjudan till eventet!

 

 

You may also like

1 kommentar