Fadime galan 2017

I eftermiddag hölls Fadime galan på Berns i Stockholm , för att hedra minnet av Fadime, Pela och många många fler flickor som fallit offer för hedersrelaterade mord. Det var igår 15 år sedan Fadime mördades av sin egen far, för att hon förälskat sig i en svensk kille. I salen fanns en mix av kulturer. Alla med olika erfarenheter av ämnet.

Jag var inbjuden av Erwik communication för att närvara på galan. Med mig hade jag min vän Madelene från tiden i ”She´s got the look” .

Fadime galan 2017

Fadimegalan 2017För att få information om hur situationen ser ut i Sverige kan ni kika in på GAPF hemsida. GAPF är en riksorganisation mot hedersvåld som gör ett fantastiskt och så viktigt arbete. GAPF står för:

Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening

Sara Mohammad som är grundare för GAPF,  har sitt ursprung i södra Kurdistan. Under uppväxten blev Sara själv utsatt för hedersvåld. Hennes bror ville få henne bortgift, vilket Sara motsatte sig. Vid 17 års ålder lämnade Sara sin familj, efter det att brodern misshandlat och dödshotat henne. 1993 kom Sara till Sverige som politisk flykting. Saras rätta identitet är fram till denna dag skyddad.

Sara Mohammad är Svensk Hjälte 2007 för att hon med risk för sitt eget liv kämpar mot kvinnoförtryck och hedersvåld. Hon är en sann förebild för Sveriges alla kvinnor och män.

Hedersrelaterat våld, hedersmord, förtryck och barnäktenskap måste få ett slut! Vi måste öppna våra ögon. Det finns så nära inpå, hela tiden. Vi måste bara öppna våra ögon. Hur kan detta hända?

Fadime galan på Berns

Flera kända skådespelerskor och artister gjorde framträdanden på denna viktiga gala. Bland annat fick vi höra skönsång från Lisa Nilsson, Shirley Clamp och Charlie Grönvall.

Den största överraskningen under kvällen var nog att en utav de aktiva goodwill ambassadörerna på scenen var astronauten Christer Fuglesang. Ganska otippat!

Jag och Madelene köpte  varsitt armband av GAPF . Varje pärla står för en förlorad flicka…..

GAPF

Under januari och februari kommer Riksorganisationen GAPF med stöd av olika stödorganisationer att hedra Fadime i en rad städer i Sverige.

Gigi Hamilton har gjort comeback som soloartist och sjöng en vacker sång för Fadime.

Fadime galan

Shirley Clamp

Fadime galan 2017
Vill du bli stödperson och stå till förfogande att hjälpa till med tillfälligt boende en eller ett par nätter, eller  spendera tid och umgås med behövande utsatta? Hitta information om hur du går tillväga HÄR .

En eloge till alla som engagerar sig i dessa livsviktiga frågor. Ni gör en beundransvärd insats!

You may also like

1 kommentar