Kaffenördar se hit, bums!

Idag har jag varit på en lärorik kaffefrukost med Nespresso! oj, vad mycket jag INTE visste om kaffet trots att jag har en kaffemaskin både hemma och på jobbet. Tidigare har jag bara stoppat i en kapsel och kört på samma vattenmängd varje gång. Nu vet jag bättre, tack vare Kaffe ambassadören Mikael Andersson, från Nespresso!

Nespresso event

Jag har inte bara lärt mig om kaffet, jag har också fått testa den nya helautomatiska kaffemaskinen ”Expert” som kommer att älskas av alla kaffenördar. Den släpps på marknaden den 14 November och kommer så att finnas i Nespressos butiker och i deras nätbutik. Med den nya kaffemaskinen kan du själv välja temperatur och styrka, som om du vore ett kaffeproffs! Jag hade ingen aning om att kaffet ändras så mycket i smaken beroende på vart vattnet kommer ifrån och vilken temperatur det har.

Nespresso expert

Dessa tre koppar innehåller samma sorts kaffekapslar men med olika temperatur. Tror ni att det gjorde någon skillnad på smaken? Svaret är JA, det blev skillnad. I detta fall smakade den heta koppen nästan lite bränt. Kaffet blir beskare i smaken när det blir riktigt varmt medan det blir mer syra i det ljumna.Vi testade att göra samma kaffe men på olika vatten. Vatten som jag tog med mig hemifrån kranen gav kaffet en helt annan smak än det fina källvatten från  Toscana som Nespresso bjöd på. Vad beror detta på? Nedan har du en expertskola från Nespresso som förtäljer alla hemligheter bakom det perfekta kaffet.

Nespresso med olika temperatur

 

Expertskola med Nespresso

Vill man skapa en helt perfekt kopp kaffe kan man förutom att välja sin kaffeblandning från Nespresso även fundera på vilket sorts vatten, hur mycket vatten och vilken temperatur på vatten man använder för att brygga sin kaffe.

Nörda ner dig på vattenmängd!

Vad är egentligen skillnaden mellan en ristretto, en espresso, en lungo och en americano?

– En ristretto är en ”kort”, mycket koncentrerad form av espresso, medan en lungo är en ”lång” espresso. En americano är som en ”lång” ristretto, och skapas genom att maskinen separat tillsätter mer vatten till en perfekt bryggd ristretto för att få ut maximal smak.

Vad händer med smaken om man överextraherar en Nespresso-kapsel?

– Smaken blir skarp, sträv och bitter eftersom kaffet inte har mer att ge smakmässigt efter 40 ml vatten. Vill man ha en längre kopp kaffe är det därför smart att skapa en americano med hjälp av Expert-maskinen, där det extra vattnet tillförs genom en separat kanal för mest optimerat smakresultat.

Nörda ner dig på vattentemperatur!

Hur påverkar vattnets temperatur smaken på kaffet?

– Generellt blir kaffet något mindre komplext vid en mycket hög temperatur, där mycket beska träder fram och tar över syran som är framträdande i vissa kaffeblandningar. Expert- maskinen ger dig nya möjligheter att ställa in temperaturer själv och därmed se vid vilken värme du tycker kafferesultatet blir allra godast.

Nörda ner dig på vatteninnehåll!

Hur påverkar mineraler i vatten kaffets smak?

– Det som avgör vattnets hårdhetsgrad är mängden kalcium och magnesiumjoner vilket i sin tur bestäms av berggrunden. Hårt vatten kan påverka kaffets syrliga egenskaper och till och med omvandla syrligt till surt i vissa fall. Den totala smakbilden reduceras och cremans stabliitet minskar vid superhårt vatten.

Har du hårt eller mjukt vatten hemma?

– Generellt har Sverige mjukt vatten, men det varierar över landet. Malmö har till exempel mestadels hårt vatten. Det kan därför vara spännande att testa sig fram hemma och se vilka kaffeblandningar som du tycker smakar extra gott med just vattnet i kranen hemma.

Pressvisning med Nespresso

Nu ser jag fram emot att få testa julkapslarna som kommer inom kort!

You may also like