10 saker du inte visste om lakrits

Förra veckan besökte jag Tuija i ”Choklad och lakrits”  butiken på Sankt Eriksgatan 99 i Stockholm.

Jag passade på att fråga henne om hon kunde dela med sig av några intressanta fakta om lakrits eftersom hon är expert på området. Här är 10 saker du förmodligen inte visste om lakrits

choklad & Lakrits butiken

 

1. Lakrits görs av er rot som odlas i Medelhavsklimat och kommer från en ärtväxt.

2. Lakrits är en läkeväxt som är slemlösande, antibakteriel, antinflamatorisk och har en viss blodtryckshöjande effekt i stora mängder.

3. Mjuklakrits innehåller till stor del vetemjöl. Speciellt typisk finsk lakrits. Är man glutenallergisk får man välja sin lakrits med omsorg. Exempelvis Johan Bulow och Lakritsfabriken använder allts rismjöl istället för vetemjöl.

4. Den mjuka lakritsen uppfanns i England i slutet på 1700-talet. Den kom till när man av misstag hällde socker och mjöl i kastrullen när man höll på att koka bort vätskan ur lakritsmassan.

5. Den bäst ansedda lakritsen kommer från växten, som växer vilt i Kalabrien i Södra Italien.

6. Lakrits har en så pass stark smak så man behöver inte så mycket lakrits för att det ska smaka bra. Därför är lakrits en populär smaksättare i annat godis.

7. Lakrits har fem gånger längre eftersmak än choklad.

8. Under tidigt 60-tal blandades choklad och lakrits  för första gången. Denna fantastiska kombination har sitt ursprung från Island.

9. Lakrits är bra för huden och används även i hudvårdsprodukter, eftersom det har en lugnande och antibakteriell effekt. Lakrits finns även i tandkräm och lugnar irriterat tandkött.

10.  Lakritspulver används med fördel i bakning men även i matlagning. Det tar bort bittra smaker och förstärker smaken i andra ingredienser.

Lakritsrötter

En låda med lakritsrötter.

Lakrits från Haganol

choklad & Lakrits butiken

fem kilo Lakrits!

Lakritsfestivalen.

Lyssna på spännande podcast med Sveriges främsta lakritsexpert Tuija Räsänen, där hon lär dig att ”Boosta din business”

 

You may also like